Särskrivning – sär skrivning

Wikipedia säger: ”Felaktiga särskrivningar kan leda till att betydelsen blir en helt annan än den avsedda. Extrema exempel är ”brun hårig sjuk sköterska” i stället för ”brunhårig sjuksköterska”, samt ”skum tomte” i stället för ”skumtomte”.

Som ni ser så har en brunhårig sjuksköterska alltså blivit en sköterska som är brun, sjuk och hårig. Av den lilla godisbiten blev tomten helt plötsligt skum. Och det mina vänner är ju långt ifrån samma sak. Låter sjukt motbjudande. Särskrivningar kan med andra ord få hemska konsekvenser. 

Men ett tips är att alltid säga ordet högt för dig själv om du är osäker. Man hör ganska snabbt ifall det borde sitta ihop eller inte. 

Ytterligare ett exempel är t ex butiker som skall anställa kassapersonal. Med särskrivning får de helt plötsligt ”kassa personal” istället, och det vill ju ingen ha. 

Så antingen accepterar du att din kunskapsnivå fortfarande håller jämn linje med ”mellan stadiet”, eller så skärper du till dig och inser att du har lämnat ”mellanstadiet” för länge sedan. Jag hoppas ni ser skillnaden nu så ni slipper tas för en 10 åring så fort ni skickar skriver i sociala medier. 

Lämna ett svar