1,2,3 – Kroppens fettbyggarhormon

Om du har lätt för att gå upp i vikt och svårt för att gå ner, så kan en del av förklaringen vara att du har för mycket av ett kraftfullt fettbyggande hormon cirkulerande i blodet.

Mycket av det som händer i kroppen sker med hjälp av hormoner och flera av våra hormoner har betydelse för vikten. Exempelvis så ökar stresshormonerna vårt sötsug medan det kvinnliga hormonet östrogen ökar vår längtan efter fett. Men ett av de viktigaste hormonerna när det gäller viktkontroll är insulin. Insulin är vårt mest kraftfulla anabola eller uppbyggande hormon. Det hjälper oss att bygga muskler, men det bygger också fett.
I grunden så är insulin helt livsviktigt och inte något problem om allting fungerar som det ska. Men många människor har för mycket av detta fettbyggande hormon i blodet utan att veta om det s.k. Insulinkänslighet.

Vid dålig insulinkänslighet så känner inte cellerna att det finns insulin i blodet. Kroppen måste då skicka ut mer och mer insulin för att försöka förmå cellerna att öppna sig. Det innebär att samtidigt som vi har för mycket socker i blodet så har vi också massvis med insulin och insulin signalerar även till kroppen att spara på fett. Om den här processen får fortsätta så är risken stor att man så småningom drabbas av diabetes typ II och hjärtkärlproblem.

Man vet att snabba kolhydrater i samband med fysisk inaktivitet ger dålig insulinkänslighet, dålig insulinkänslighet ger övervikt och bukfetma, fetma ger ännu sämre insulinkänslighet – vilket i sin tur ger ytterligare viktuppgång. Ibland är det svårt att veta var det börjar, men som tur var så kan man faktiskt göra något åt saken.

1. Ät mindre kolhydrater och undvik helt snabba kolhydrater.

2. Inget småätande! ät alltid sammansatta måltider med både en protein-, fett- och en kolhydratkälla. Det gör att blodsockret stiger långsammare och det behövs mindre mängd insulin.

3. Rör på dig! Minst en halvtimmes motion om dagen.

4. Minska midjemåttet om du är rund över magen. En kvinna bör helst inte ha ett midjemått över 80 cm. För en man så är gränsen 94 cm. 

Lycka till!

Lämna ett svar