Tester på Facebook

Vilket IQ har du? Vem ska du flytta ihop med? Och framför allt – vem i ”Orange is the new black” är du? Det finns alltså ett helt hav med massa roliga testet och JA, jag älskar att göra dem. Men det finns en baksida som inte många känner till eller  som man blundar för ”de s.k. dolda avsikterna från avsändarna”
Jag blev alltså kompis med ett program och i samma stund blev hela min profil, med vänner, statusuppdateringar och allt tillgängligt. 

Huvudsyftet med testerna är att kartlägga dig och dina vänner – för att sedan kunna sprida oanmäld reklam till er. Ett fåtal appar har dock ett rent kriminellt syfte som går ut på att göra id-kapningar.

Jag gav i princip bort kontrollen över hela mitt Facebookkonto. Men varför godkände jag utan att blinka, om och om igen bara för att det som verkade kul? Skulle ju aldrig skriva på ett avtal i butik eller bank utan att läsa igenom villkoren, men på Facebook beter jag mig som om det vore en leksak. Tyvärr så blev jag varse om allvaret då jag utnyttjades genom att appen började publicera lättklädda tjejer på min profil… 


Tips för åtgärd:

1. Klicka på den lilla knappen med låset uppe i högra hörnet och välj ”kontroll av sekretess”

2. Klicka på ”nästa steg”

3. Klicka på länken ”applikationsinställningar”, där visas de applikationer som har tillgång till till konto

4. Håll musen över applikationen som du inte vill ska ha tillgång och klicka på ”x” för att ta bort det. 

Lämna ett svar