Att läka sår


Om man ramlar och slår sig kan man alltid sätta ett plåster på såret och med tiden finns bara ett litet R kvar. Tänk om det var lika enkelt att läka sårade känslor…
Ibland åsamkar tankar oss skada. Vi bör till exempel inte föda vårt ego eller klamra oss fast vid det förflutna. Vår attityd mot livet kan ibland fräta på själen. 

Att läka och korrigera dessa inre skador kan sätta oss fria känslomässigt. Därför måste man själv ta tag i sina problem och bearbeta dem. Det skulle vara oresonligt att tro att läka dessa sår inom en kort tidsperiod. Livet är inte så. Och det går inte att förutse hur lång period för att ”läka” kommer att vara. 

Det finns gott om människor runt om som föreslår och hittar nya sätt att distrahera, prova på nya saker, gå ut med vänner… kanske är det positiva saker, men bör inte användas som lösningar på problemen. En distraktion är bara ett temporärt bandage, och förr eller senare kommer smärtan att återvända.

Därför finns det en sak man aldrig får göra, och det är att leva i det förflutna eftersom man då lämnar såret öppet för all framtid, då lidandet bara fortsätter. Så det första man måste göra är att stänga såret och sedan ge det tid att läka.

Hur tar man kontroll? Vad bör man göra? 

 1. Var inte rädd för din känslomässiga smärta – Alla sår blöder och all känslomässig smärta gråts ut, skriks ut eller upplevs i djup ensamhet.
 2. Lär dig att vara sympatisk mot dig själv – Har du gjort ett misstag? Har du investerat en massa tid i en person som kanske inte förtjänade det? Bestraffa inte dig själv, stämpla inte dig själv som naiv och kalla definitivt inte dig själv för ett misslyckande. Acceptera varje upplevelse, bra eller dålig, eftersom det är det som är livet.
 3. Sök hjälp- Skäms aldrig för att be om hjälp, för det finns gott om människor där ute som är villiga att ge en hjälpande hand.
 4. Var optimistisk – Allt kommer att övervinnas förr eller senare, så ha ett leende på läpparna och fortsätt framåt! Livet är vackert, så lev det!
 5. Försök inte ändra på andra – Eftersom man inte kan ändra andras personligheter eller deras sätt att förstå saker. Det är du som spelar roll i detta fall. Det är du som lider. läpp orden som sagts och som förblev osagda, läk smärtan, besvikelsen och föraktet; släpp dina bördor och höj rösten för att göra det klart att du vägrar vara ett offer. 
 6. Förlåt andra så väl dig själv – Oavsett om du håller med eller inte är det en viktig del i att övervinna svårigheter. Endast då kan du lämna det förflutna bakom dig och gå vidare.
 7. Lev inte i bitterhet, ditt sår kommer då att bli öppet för alltid – Var modig och ta kontroll. Livet är vackert, även om du kanske inte ser det i nuläget. Lev och var lycklig, för du förtjänar det.

Reflektera kring följande:

 • Avaktivera ditt ego varje dag, vilket kommer ge dig en bredare och friare syn på saker.
 • Ge dig inte hän åt hat eller förbittring. Undvik extremer eftersom båda sidor drar ned dig. Bibehåll balans och inre frid, och prioritera din känslomässiga frihet över allt annat.
 • Skydda inte dig själv med orealistisk positivitet. Klistra inte på ett leende när du känner dig ledsen, för allt detta gör är att försköna löven på ditt träd, samtidigt som du ignorerar att rötterna ruttnar.
 • Känn dina känslor och hantera dem korrekt, annars kommer du bära en mask som gör dig till någon du verkligen inte är. Personlig tillväxt och läkning av känslomässiga sår kräver mod och ärlighet mot dig själv.

”Att fly från rädsla är rädsla; att kämpa mot smärta är smärta; att försöka vara modig är att vara rädd.”

–Alan Watts (brittisk filosof 1915-1973)
Reflektera kring följande:

 • Avaktivera ditt ego varje dag, vilket kommer ge dig en bredare och friare syn på saker.
 • Ge dig inte hän åt hat eller förbittring. Undvik extremer eftersom båda sidor drar ned dig. Bibehåll balans och inre frid, och prioritera din känslomässiga frihet över allt annat.
 • Skydda inte dig själv med orealistisk positivitet. Klistra inte på ett leende när du känner dig ledsen, för allt detta gör är att försköna löven på ditt träd, samtidigt som du ignorerar att rötterna ruttnar.
 • Känn dina känslor och hantera dem korrekt, annars kommer du bära en mask som gör dig till någon du verkligen inte är. Personlig tillväxt och läkning av känslomässiga sår kräver mod och ärlighet mot dig själv.

Lämna ett svar