Orkar man springa?

Vissa dagar går löpningen lekande lätt, andra dagar känns det som en utmaning att bara knyta skorna. Det finns dagar då man är aktiv i bara farten, men också dagar när det är klokt att låta bli. Nedan följer lite tips man kan tänka på…

  • Löpare som tagit en kort löptur efter att ha sovit dåligt brukar ofta lyriskt berätta om hur mycket piggare de blev. Testa att ta en kortare löptur även om du känner dig trött.
  •  Om förkylningen sitter ovanför halsen, snuva och täppt näsa alltså, så är det okej att springa på en lågintensiv nivå, särskilt om det gör att du känner dig piggare. 
  • Löpning minskar vanligtvis stressens negativa effekter på hälsan och brukar dessutom göra kommande stressiga dagar lättare. Men undvik hårda pass med höga målsättningar. De kan annars bli ytterligare en psykisk och fysik stressfaktor
  • Om du är sliten efter ett löppass eller lopp kan ett lugnt löppass lindra träningsvärk och påskynda återhämtningen. Men om du har väldigt intensiv träningsvärk kan det bero på muskelinflammation och då bör du avstå från att springa tills smärtan lägger sig. Samma sak gäller om smärtan inte mildras under uppvärmningen i början av ett löppass.
  • Om du har feber, eller om förkylningen sitter i halsen, eller ännu värre – i lungorna – så är det läge att vila. När det gäller träning och sjukdom är det viktigt att alltid vara på den säkra sidan.

Lämna ett svar