Visdomssaga – fördomar 

Karl anlände till stadens värdshus och presenterade sig genom att skryta över allt han gjort och alla de resor han vart med om. Karl berättade sedan om anledningen till hans besök, som var att lära sig visdomens hemlighet.

Istället för att ge honom förklaringar bjöd Ada in honom att sätta sig ned, och serverade honom en stor stark. När glaset var fylld fortsatte hon, till synes distraherad, att hälla i, så att ölen spillde över ut på bordet.
Karl kunde inte hjälpa sig, utan utbrast: ”Glaset är fullt, inget mer öl får plats i den.” Ada satte ned flaskan och bekräftade: ”Du är som ett glas, du har anlänt fylld till brädden av åsikter och fördomar. Om ditt glas inte är tomt, kommer du inte kunna lära dig något.”

Denna visdomssagan lär oss att med ett sinne fullt av fördomar, är det omöjligt att lära sig och överväga nya övertygelser. Det är nödvändigt att ”tömma sig själv” på gamla föreskrifter för att vara öppen för nya lärdomar.

Lämna ett svar