Visdomssaga – förolämpning


Ada berättade om sina lärdomar till några barn när Karl kom fram och förolämpade henne, i syfte att attackera henne. Under alla närvarandes blickar reagerade Ada med största fridfullhet, och förblev helt stilla och tyst.
När Karl gått frågade ett av barnen, ilsken över beteendet, Ada varför hon låtit Karl trycka ner henne på ett sådant sätt.
Ada svarade lugnt: ”Om jag ger dig en häst i gåva, men du inte accepterar den, vems häst är det då? Barnet svarade efter några ögonblicks tvekande: ”Om jag inte accepterade den, skulle den fortsätta vara din.”

Ada nickade och förklarade att vissa personer kan besluta att ödsla sin tid på att ge oss förolämpningar, men att vi kan välja huruvida vi vill acceptera dem eller inte, precis som vi kan göra med vilken annan gåva som helst. ”Om du tar den, accepterar du den. Och om inte så lämnas den som förolämpat dig med förolämpningen i sina händer.”

Lämna ett svar