1,2,3 – Glutenfri 

Gluten, från latinets gluten som betyder ”lim”, är ett sammanhängande, viskoelastiskt proteinartat material som finns i vete och besläktade sädesslag som råg och korn.

Glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Tarmluddet finns till för att man ska kunna tillgodogöra sig näringen i maten på ett bra sätt. Har man en oupptäckt glutenintolerans blir tarmen till slut helt slät. 

Att gå på toa i tid och otid – Då magen är i total obalans går man runt med känslan att den alltid är körig och att man därför behöver tömma den flertal gånger om dagen. Det här fenomenet upphör helt med glutenfri kost. 

Enligt kostexperter finns det en rad andra hälsovinster med att minska på glutenintaget.

Bli mindre stel i leder– Gluten kan skapa inflammationer i både mage och tarm, men även i leder och ligament. Många som gått över till glutenfri kost har blivit mer explosiva i kroppen och mindre stela i leder.

Kan hjälpa andra allergier – De som har en känslighet mot gluten har ofta olika korsallergier som överkänslighet mot gräs och pollen. Glutenfri kost kan hjälpa din tarm att återhämta sig vilket kan ge mindre besvär med korsallergier.

Bättre hy – Vuxenakne kan bero på gluten och dess förmåga att skapa inflammationer. De skador som uppstår på tunntarmens slemhinna förhindrar att viktiga näringsämnen tas upp, som i sin tur påverkar huden negativt.

Gå ner i vikt – Har man överkänslighet mot gluten skapas inflammationer i mage och tarm., det skapar i sin tur obalans vilket kan vara en bidragande orsak till övervikt.

Bli kvitt gaser och uppsvälldhet – Det är vanligt att besväras av gaser och buller i magen om man är känslig för gluten eftersom tarmen har svårt att bryta ner glutenet. Besvären kan gå över med glutenfri kost.

Bli piggare – Det är inte ovanligt att de som är känsliga mot gluten också känner sig trötta eller nedstämda eftesom gluten gör att tarmen inte kan ta upp all den näring och vitaminer som den behöver.

Lämna ett svar