Långkok – Tjälknöl

Hösten är här och varför inte passa på att njuta av hemmets lugna vrå med levande ljus och långkok…

Dagens recept är en mycket lättlagad rätt, man ställer bara in fruset kött på låg temperatur över natten eller dagen och sen läggs det varmt i en kryddig saltlag. Köttet blir fantastiskt mört och mycket smakrikt.

Recept Tjälknöl till ca 6-8 port

  • 1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 1 stor morot
  • 3 stjärnanis
  • 2 msk enbär
  • 1 smulat lagerblad
  • 1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Smaksätt gärna med färska örter. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.
Skala och riv moroten grovt. Ersätter socker för att ge lite naturlig sötma till lagen. Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker. Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar. 

Ta där efter upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper och skiva steken tunt.

Lämna ett svar