Övning för stadiga ben när du springer…

De vanligaste övningarna för att stärka baken – som upphopp, marklyft och utfallsteg – har fokus på de stora, köttigare delarna runt dina höfter som kallas för gluteus maximus. Men den träningen missar de mindre musklerna gluteus medius, som sträcker sig längs rumpan och som håller bålen stadig när du springer.

För att förebygga detta, har jag hittat ett tips du kan göra före ett lättare löppass. 

HÖFTBÖJ PÅ TRAPPA – Stå med höger fot på ett trappsteg. Sänk vänster fot så att höger höft böjer sig nedåt. Tryck till med höger höft så att vänster fot kommer upp ovanför steget/lådan. Gör 3 set med 10 repetitioner med varje fot.
BRO – Ligg på rygg och lyft upp höfterna. Sänk höfterna. Gör 3 set med 10 till 20 repetitioner.

HÖFTBÖJ MOT VÄGG – Ligg på sidan med ryggen mot en vägg. Flexa din övre fotled och lyft benet så högt du kan – samtidigt som du håller hälen tryckt mot väggen. Övningen görs bäst i strumpor eller med en handduk under foten. Gör 3 set med 10 repetitioner på varje sida.

BENBÖJ PÅ ETT BEN – Stå på höger ben, och sänk höfterna med vänster ben utsträckt framför dig. Håll höger knä i linje med tårna. Tryck dig upp till stående igen, gör 10 repetitioner. Upprepa med det andra benet. Gör 3 set.

Lämna ett svar