Persilja

Persilja tillhör samma familj som selleri och fänkål (vilket är varför de har liknande blad). Den har använts i matlagning och som en naturlig kur i tusentals år. Läkekonstens fader Hippokrates och den Grekiska läkaren Galenos nämner persilja i sina verk. 

I dagsläget odlas persilja i hela världen och är en vanlig ingrediens för att tillföra smak i hundratals rätter och drycker.

Persiljan anses vara utmärkt som:

  • Vätskedrivande (ökar bl.a. urin produktionen i njurarna), i och med stora mängder kalium sänks blodtrycket, genom att blanda 2,5 dl vatten med en näve persiljeblad. Låt koka några minuter. Sila och kan drickas både varmt och kallt.
  • Rensning av kroppen som tarmar och lungor, ökar elimineringen av avfall via urinen och hjälper dessutom till att avgifta både levern och gallblåsan.
  • Balansering av hormonnivåerna, framför allt östrogen vid klimakteriet genom att äta mer persilja i sina sallader, såser, stuvningar, smoothies, mm.

Lämna ett svar