Utomhuslöpning oavsett väder?

Det finns inget dåligt väder… Jo, det gör det faktiskt! Men det betyder inte att du måste skippa löpningen.

Om du väljer rätt plagg för rätt årstid går det bra att springa i såväl snöyra som stekande sol. Träningskläder värmer inte, men skall hjälpa dig att behålla värmen.

  • Närmast kroppen krävs ett värmeisolerande och fukttransporterande materia
  • Lager två är ett mellanlager, där kläderna tillför extra isolering för att du i största möjliga mån ska behålla kroppsvärmen. 
  • Lager tre är ett vind- och vattenavvisande skal som skyddar mot yttre nedkylning och håller kvar värmen som skapats mellan lager ett och tre. 
  • Klä inte på dig för mycket när du ska ut på din löprunda. Du ska frysa de första minuterna, innan kroppen har hunnit komma igång och avge värme!

Över 15 grader så klarar du dig oftast bra med t-shirt/linne och kortbyxor/trekvarts byxor. Långa byxor och långärmat kan lätt bli för varmt.

Vid 5-10 grader kan det vara skönt med ett par längre tights. Bomull suger åt sig vatten som sedan riskerar att kylas ner. Välj hellre underbyxor och tröjan närmastkroppen i funktionsmaterial som transporterar bort fukt. Eventuellt att du också behöver en lättare vindjacka ifall det blåser. 

Runt 0-5 grader behövs det även en tunn mössa/buff/pannband då mycket av värmen går ut via huvudet. Tunna vantar kan även behövas.

Vid minusgrader kan det vara skönt med fodrade tights eller att du har ett par långkalsonger (underställsbyxor) i funktionsmaterial under tightsen. En funktionströja närmast kroppen och eventuellt ett tunnare mellanlager följt av en vindjacka överst. Glöm sedan inte att ha på dig en tunn mössa och vantar. Tänk på att mössan dock inte ska vara för tjock utan fortfarande kunna andas. Om det är väldigt kallt så kan det vara skönt med en tunnare halsduk/buff runt halsen. Det är lätt att vurpa, därför är fästet det viktigaste när det gäller vinterskor. Köp skor med inbyggda dubbar.

OBS: Glöm sedan inte att sätta på dig reflexer när du springer i mörkret! 

Lämna ett svar