2014 under  Kent-fest-spelningen på Ullevi då Jocke Berg höll sitt brandtal såg han tydligt hur vi människor har förändrats, hur Sverige har förändrats, hur världen har förändrats…”Vi är typ 25 000 här, det innebär att ungefär 1600 av oss kommer att rösta på Sverigedemokraterna i valet,  rent statistiskt. Ett sorl av buuuuu kom från publiken. Och det är en jävligt obehaglig tanke. Vi har alla ett ansvar. Nu när vi går till val är det vårt ansvar, att ta bort dom. Vi måste få bort dom, förstår ni det? Vi får liksom inte skylla ifrån oss. Vi måste sparka ut de nationalistiska elementen, de ska bort. Den här sången heter Sverige.” 

Sedan spelade de en vemodig version av ”Sverige” (“Välkommen, välkommen hit / Vem du än är var du än är”) med en ny rad: ”Duka din veranda till fest, för en långväga gäst, i landet lagom är bäst, vi skålar för en midsommar till, som om tiden stått still, fast omvärlden brinner”

Vi borde anat vad som väntade, redan då… den politiska vändningen som idag kryper närmare och skrämmer. Men vad gör vi? Jocke beskriver det så bra  ”vi blev medelålders och en generation som inte riktigt orkar bry sig, det är så mycket annat nu” och är kanske den tydligaste sparken mot den lite för bekväma medelklassen som glömt sitt ursprung. 

Det är för mycket som står på spel, för medelålders medelklass som av bekvämlighet väljer att titta bort eller döva sig med alkohol och droger för att inte känna. Det nya samhället tycks som förbytt till en uppgivenhet inför ”det nya” som är rent bildligt se på när bilar brinna, ungdomar blir skjutna på öppen gata, och ingen, ingen som orkar bry sig. 

I en sådan här värld behöver man vara snällare. Visa att man bryr sig. Värna om de svaga, de som inget har, de som mår dåligt, blir slagna, blir mobbade, är hemlösa… ja, listan blir lång på alla som behöver hjälp. Så res dig nu från din trygga fotölj, släpp taget om fjärrkontrollen och ölglaset och gå ut och gör skillnad. Bara gör nått, även om det inte är lika coolt som Jocke Bergs brandtal, alla texter, alla sånger… 


”Vi ska leva leva livet. Vi är drevet vi har drivet. Vi ska leva leva livet” 

Men vi tar ingenting för givet!!!

Lämna ett svar