Stärk ditt immunförsvar

80 procent av immunförsvaret finns i tjocktarmen. Och där frodas mikroorganismer och bakterier, både goda och onda. Det myllrar av dem och båda sorterna behöver näring för att bli starka och kunna bli ännu fler. Men inte samma näring. Beroende på vad man stoppar i sig, alltså vilken sorts mat man äter och som sedan når fram till bakterierna i tarmen, gynnas antingen de goda eller onda bakterierna.

Problemet är att vi envisas med att mata de onda bakterierna med raffinerat socker, processad mat, chips, pommes frites, färdiglagade rätter, vitt bröd, pasta, snabbmat, det vi ofta kallar bukfylla – mat man blir mätt av, men som inte tillför något bra. Kort sagt livsmedel som tas upp redan i tunntarmen och aldrig når ner till de goda bakterierna i tjocktarmen. De goda vill ha fibrer, råa grönsaker, svårsmälta livsmedel. Får de inte det dör de ut.

Kronisk inflammation uppstår när immunförsvaret är utmattat. Genom vår ibland osunda livsstil – med fel mat, stress, för lite motion, alkohol och rökning men även  helt naturligt, när kroppen förvandlar syret vi drar i oss till föda för cellerna, bildas fria radikaler. Och om det skapas för många fria radikaler i cellerna, och som kroppen inte kan försvara sig mot, kan detta leda till att inflammationen blir kronisk, alltså långvarig och ihållande sjukdomar som avlöser varandra pga. Lågt immunförsvar.

Så vad gör du?

  • Ät bra fetter, olivolja, kokosfett, avokado och nötter.
  • Ta bort gluten helt och under 28 dagar helt avstå bröd och pasta.
  • Avstå allt vad socker heter. 
  • Ketos är ett tillstånd av fettförbränning som dramatiskt minskar inflammationsmarkörer. Ketos kommer man bara i om man äter en lågkalori diet men som ändå innehåller de näringsämnen kroppen behöver. Ta hjälp av strikt LCHF-kost.
  • Ät mer grönsaker (som växer ovanjord) som får fermenteras i tarmen och bilda bra bakterier så tarmfloran balanseras.
  • Ät tillskott av probiotika, t ex Flora-50, D- vitamin 4000 IE och B-12 vitaminer. 

Lycka till med förändringen och glöm inte att just du förtjänar en bra mage!


Lämna ett svar