Vargavinter

Dags att plocka fram vinterkläder som vantar, mössa, underställ, raggsockor, fodrade stövlar, överdragsbyxor och fodrade jackor… för här kommer visst vargavintern, brrrr!

Det spås att mycket snö, låga temperaturer och ett sibiriskt högtryck kommer att letar sig hit. De danska meteorologerna pekar på att kommande vinter kan bli den kallaste på länge i hela Skandinavien.

De amerikanska forskarna, The Weather Company har förutspått att det kalla vädret kommer hålla i sig och att vintern i hela Norden och norra Europa blir kyligare än väntat.

Anledningen till kylan är att polarvinden, nordliga vindar som under vintern bildas i atmosfären ovanför polarområden på en höjd av 10-80 kilometer varit mycket svagare än normalt.  När det inträffar kan kylan bildas över norden.

Hur uppmärksammar du vintervädret? Går det ens att förutspå? Genom alla tider har människor försökt räkna ut vädret, genom att studera djur och natur spås hur den kommande årstiden kan komma att bli. 

  • Mycket ekollon vid Mikaelitiden (29/9) bådar mycket snö vid jul.
  • Blir det mycket rönnbär blir det lite snö och tvärtom.
  • Dimmig höst ger snörik vinter.
  • Flyger tranorna och vildgässen mycket högt när de flyttar söderut om hösten, blir vintern kall. Flyger de lågt blir vintern mild.
  • Sitter löven länge på träden om hösten, blir vintern lång och sträng.

Lämna ett svar