Coachen – ledarmisstag

Många ledare tar sin roll på för stort allvar och börjar peka med hela armen. Ibland får man så snällt acceptera sin nya chef, men visst är det så att om chefen börjar generalisera, detaljstyra och misstro sina medarbetare kommer duktig och unik personal att söka sig ifrån. Här kommer några tips jag snappat upp och som man kan fundera över om man vill utveckla sitt ledarskap.

  • Meningslösa regler och byråkrati

Visst måste företag ha regler, men få saker irriterar människor så mycket som meningslösa eller ogenomtänkta regler. Alltifrån överdrivna närvarokrav till byråkratiska beslutsvägar och krångliga processer.

  • Man behandlar alla lika

Erik Hamrén får ofta frågan om han inte särbehandlar Zlatan. Han svarar alltid att det är självklart att han särbehandlar Zlatan, för han särbehandlar nämligen alla sina medspelare. Så om chefen behandlar sina medarbetare väl kan denne vara trygg med att de kommer ta hand om kunden på ett exceptionellt sätt.

  • Man tillåter underpresterare

En av de mest demotiverande företeelserna för en högpresterare är att organisationen accepterar underpresterare. Som ledare bör du fundera mer på hur dukan bli bättre på “consequence management”

  • Man uppmärksammar inte goda prestationer

Alla gillar att få beröm för något som man uppnått, även de som redan är framgångsrika. Det kan vara en klapp på axeln eller ett omnämnande i ett nyhetsbrev. Men trots att det är så oerhört enkelt så kan vi nog alla bli bättre på det?

  • Man glömmer att ha roligt

Många ledare glömmer att det är viktigt att ha roligt. Om man skall lägga ned sin själ på jobbet under en lång tid så måste det finnas andra komponenter än bara lön och en schysst titel. Man behöver kanske inte ha en rutschkana på kontoret, men visst kan vi bli bättre på att ha roligt på jobbet?

Lämna ett svar