Glutenintolerant = Celiaki

Celiaki betyder glutenintolerans medan glutenallergi är en felaktig benämning. Gluten finns i vete, råg och korn. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa.
Celiaki kan inte botas. Behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet. Sjukdomen är kronisk, det vill säga livslång. Den kan inte gå över eller ”växa bort”.

Därför är det viktigt att vara medveten om symptomen för glutenintolerans (celiaki) varav ett är finnar på armarna. Det beror på ett överflöd av keratin som ett resultat av brist på vitamin A och essentiella fettsyror. Många har finnar i åratal utan att inse att de kan kopplas till glutenintolerans. 

När en person med celiaki äter gluten drabbas denne av ett immunsvar som släpper ut antikroppar som inte bara påverkar hela matsmältningssystemet, utan hela kroppen.

Var uppmärksam på om du har någon mer symptom som ex. Dåliga blod­värden, järnbrist, trött och hängig, viktnedgång eller viktuppgång, skelettvärk, diarré och gaser i magen. Det finns också andra mindre vanliga symptom som eksem eller allergier. 

Genom att sluta äta gluten, vete, råg och korn över tid vet du om du är Glutenintolerant (celiaki)!!!

Lämna ett svar