Rester

Vi slänger mat helt i onödan: skal, stammar, blast, hela frukter som fått en liten fläck och grönsaker som börjat bli skrynkliga… Detta trots att de är fullt ätbara och innehåller vitaminer och näringsämnen. 

Ett första steg är att planera inköpen bättre. Köp inte mer än du äter upp. Handla hellre lite och ofta, så att maten inte hinner bli gammal hemma i skåpen. Det är lätt att glömma av överblivna grönsaker som gömmer sig i kylskåpets grönsakslådor. Ta för vana att rensa och laga mat av rester och överblivet en gång i veckan. Det mesta passar i en soppa eller en omelett. Hejda dig vid soppåsen och tänk en extra gång innan du slänger.

Tänk långsiktigt redan i butiken:

  • Köp dill och persilja i knippa istället för i plastkrukor som måste slängas.
  • Vill du ha ansade, små broccolibuketter så köp frysta färdigansade buketter. 
  • Färsk mango är läckert men med den frysta varianten i tärningar slipper du sopor i form av skal och kärna. 

Det är generellt bättre att producenterna tar hand om avfallet än att det ska ta omvägen via din soptunna. 

Förvaring av maten: 

  • I rumstemperatur kommer smakerna fram bäst men hållbarheten förlängs i svalare temperatur. 
  • Förvara till exempel frukt som äpplen päron svalt och lägg fram i rumstemperatur vartefter du ska äta den.
  • Tropiska frukter som banan, avokado och mango trivs däremot inte i kylskåp.

Förvara olika fruktsorter åtskilda eller förpackade i påsar. 

  • Äpplen, päron och bananer avger mycket etylengas som gör att annan frukt och grönsaker mognar snabbare. 
  • Mogen frukt är ofta mest koncentrerad i smaken och lätt skrumpna grönsaker går utmärkt att koka med i en gryta eller fräsa tillsammans med andra grönsaker.
  • Brunfläckiga bananer är perfekta att frysa i bitar. Bitarna ger både sötma och kyla till en smoothie eller milkshake.  
  • Skär bort den stötta fläcken på äpplet och blanda resten i en fruktsallad. 

Grönsaker har längre hållbarhet än ögat ser:

  • Den skrynkliga paprikan ger god smak och drygar ut köttfärssåsen. Blasten på knipplöken kan hackas som gräslök i en sallad. 
  • Skär bort den fula delen av tomaten och ät resten. 

Och medan du äter, njut av att du både sparar pengar och att du tar hand om miljö. Ett hushåll beräknas kunna spara 3000 till 6 000 kronor per år genom att minska sitt matsvinn.

Läs mer på http://slangintematen.se/

Lämna ett svar