Namnet soja kommer från japanskans shoyu som betyder just sojasås. Vilket är en jäst produkt av sojabönor, vete, vatten och havssalt. De bästa kvalitéerna skall tydligen finnas i hälsokostaffärerna.
Tamari
Är en fyllig mörk sojasås som är gjord utan vete. Bra att känna till för alla glutenintoleranta samt de som äter LCHF.
Japansk soja
En tunn soja som är lite sötare och ljusare i färgen än den kinesiska. Kikkoman är ett vanligt japansk märke vi hittar här i Sverige.
Kinesisk soja
Tjockare i konsistensen än den japanska och mer salt i smaken. Det finns både ljusa och mörka kinesiska sojasåser. De mörka är kraftigare i smaken och ger kraftigare färg, och de ljusa är mer åt det japanska hållet, men saltare och mindre söta.
Mushroom soy
Har en tydlig smak av svamp, är mörk i färgen och lär vara vanlig i de norra delarna av Kina. Har inte samma asiatiska touch som de som endast framställs av sojabönor, vatten och salt, och lämpar sig därför bra till lite mer traditionell svensk matlagning, såsom brunsåser och stuvningar etc.
Colorit soja
Fusksoja lite elakt uttryckt, men många sorter man hittar i butikerna innehåller färgämnen (sockerkulör) och andra tillsatser och har inte särskilt mycket sojasmak jämfört med de traditionellt framställda. De anses däremot vara ett bra alternativ där man framförallt är ute efter den bruna färgen och inte så mycket efter sojasmaken.
Ketjap manis (kecap manis)
Är en indonesisk sojasås som är betydligt sötare i smaken och tjockare i konsistensen är de övriga sorterna.