Året som var…

Det har varit en hel del tragik som pågått under 2016. Året började med att en ung kvinna knivhöggs till döds i Mölndal på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Efter denna händelse får rasismen ett starkare fäste där fler uttrycker att tiggare bör förbjudas, att vi inte kan ta emot fler invandrare för Sverige kan inte ta hand om sina egna barn, för det finns varesig arbeten eller bostäder. Att Sverige delar ut x-antal hundra tusen till flyktingar, men hemlösa får inte ens socialbidrag. Hur är det egentligen? Vad kommer dessa osanningar ifrån? Visst finns det en del av svenska folket som lever på existens, men många, väldigt många har det riktigt bra ekonomiskt. Sverige har stora ytor att bygga upp samhällen på, till och med förvalta de orter som står öde då befolkningen flyr till storstäderna. För visst kan vi göra mer för välfärden, för våra barn, för allas barn, för framtiden?

Andra händelser som fick stor uppmärksamhet och skakade fotbollsvärlden var under en fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Malmö FF där supportrar kastat in ett knallskott bland bollkallar, linjedomare och spelare. Matchen avbröts och när man trodde att det inte kunde bli värre springer en galen guldmedaljör från Frölunda Indians ut på plan efter att han slagit vad med sina lagkamrater. Matchen avbröts då helt och hållet och supportrarna fick lämna arenan helt tomma och chockade. Det kommer troligt komma lagändringar som åtgärd för att förhindra att detta händer framöver. Regeringen har skickat ut en remiss om lag ändring från 1/3 2017 på maskeringsförbud. 
Via nätet spred sig en av de sjukaste galenskapen där oorganiserade grupper runt om i världen klätt ut sig till elaka clowner med målet att sprida skräck. Många som redan har fobier blev det helt plötsligt på riktigt, och man kan ju undra om det finns någon som inte är rädd för clowner idag?

Flera bilbrander och skottlossningar skakade hela Göteborg som exempelvis det rubricerade bombdådet i Biskopsgården där en handgranat kastades in i ett fönster som kostade en åttaårig pojke livet. Även skottlossningen där en man sköts till döds sittande i sin bil på öppen gata vid Frölunda Torg, men också på platser som Angered och Vasastan… Ja, skottlossningarna ökade markant och gängkrigen flyttar bildligt in bland bostadsområdena. Vågar man gå ut längre efter klockan sju på kvällen?

Som om det inte vore nog med galenskap så avslutas året med att ungdomar tappat förståndet och kastar smällare och raketer mot hus, skolor, spårvagnar, Älvsnabben och förbipasserande i olika bostadsområden, på personer som väntar på kollektivtrafik vid hållplatser samt mot butiker där folk går in och ut. 

Vad var det med 2016? Så mycket oempati och osympati. Går det att stänga av känslor helt? Är det möjligt att allt som händer gör oss avtrubbade, att elakheter föder elakheter… NEJ, jag vägrar! Godhet måste vinna, så låt 2017 bli det året då vi förstår att vänlighet, kärlek, vänskap, snällhet, glädje och godhet smittas. Låt 2017 bli det ljusa och vita året där renhet, livet, lyckan och glädjen knackar på dörren. Och sist men inte minst, låt 2017 bli det året då guldet kom hem till Göteborg. Då hela avenyn sjunger snart skiner Poseidon, där vi alla är lika värda, alla är vi supportar, änglar och kamrater i en enda stor gemenskap, kärlek och familj ?

Lämna ett svar