Egen Crockis-ghee

Personer som är känsliga mot mjölkprodukter kan i vissa fall använda sig av ghee som substitut för smör eftersom det inte innehåller något mjölkprotein.

Det går enkelt att göra ghee direkt på spisen med en kastrull men det underlättar väldigt mycket att använda sig av en Crock pot. Smöret måste värmas upp på låg värme så att det inte riskerar att brynas. Det ska samtidigt vara tillräckligt hög värme så att mjölkproteinet koagulerar och sjunker till botten. Eftersom en Crock pot kan hålla jämn värme under en lång tid är den optimal att använda för att framställa ghee.

Detta behöver du:

  • Smör
  • Crock pot
  • Flergångskaffefilter
  • Glasburk för förvaring

Efter separation i Crock Poten låter du det smälta smöret svalna under några minuter.

Filtrera sen det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter eller en ostduk ner i en värmetålig behållare till exempel en glasburk.

Nu är din ghee färdig, låt den svalna.

5oo gram smör bildar ungefär 4 dl färdig ghee.

Lämna ett svar