Glädjas eller skadeglädje?

Är du en person som glädjes när dina vänner har det bra, lyckas eller kammar hem högvinsten ELLER njuter du av deras olycka eller misslyckande…

Ofta jämför vi människor oss med andra personer. Om någon annan är oss överlägsna, kan det leda till en känsla av avund. Skadeglädje känner vi när någon som tidigare stått över oss, plötsligt trillar ner några pinnhål.

Expriment: När försökspersonerna kände avundsjuka, aktiverades delar av deras hjärna. Samma delar som även aktiveras vid smärta. Ju mer avundsjuka de blev, desto tydligare syntes aktiviteten. När försökspersonerna däremot fantiserade om att deras rival drabbades av olycka, upplevde de skadeglädje. Då aktiverades samma delar av hjärnan som påverkas av njutningar som exempelvis sex och god mat.

Går det att arbeta bort skadeglädje? Stämmer det att beteendet har att göra med dålig självkänsla, så kan det vara läge att börja arbeta med sig själv (ju mer du tycker om dig själv, ju mer tycker du om andra). 

Lämna ett svar