Chiafrön

Chiafrön kommer från en planta som har det latinska namnet Salvia hispanica. Den växer vilt i det varma klimatet kring Mexiko och Guatemala, men odlas även i delar av Sydamerika.

Aztekernas krigare använde chiafrön för att få energi och och öka sin uthållighet. Dagens atleter, speciellt långdistanslöpare, har fortsatt använda chiafrön för att förbättra sin kondition.

För aztekerna som levde i centrala Mexiko under 1300-talet var chiafrön en viktig del av kosten. Även inkafolket och mayaindianerna använde chiafrön flitigt. Aztekerna var tidiga med att odla chiaplantan och använde chiafrön lika ofta som de använde majs. I boken Born to Run skrev den amerikanska författaren Christopher McDougall om en slags energidryck gjord på chiafrön som dracks av urbefolkningen i Mexiko. Den drycken, som har fått namnet chia fresca utomlands, gav dåtidens löpare massor med energi och styrka vilket gjorde att de kunde springa längre.

Lämna ett svar