Är det rimligt att köpa lägenhet?

1984 köpte jag en lägenhet på 40 kvm i Tuve för 15000kr. Inga lån behövdes eftersom det gick att spara ihop genom vanligt arbete. Det fanns inte heller någon mäklare, utan allt ordnades av Riksbyggen och banken. Inget konstigt med det. Gjorde en sökning på hur mycket den lägenheten borde kostat idag inkl. Inflation mm. Vad tror ni? 1 000 000kr? Knappast, den borde kosta drygt 33 320kr. Det är ju egentligen helt omöjligt för när jag sålde lägenheten två år senare fick jag själv 30 000kr. Men ändå en tankeställare hur bostadsmarknaden fått en förvrängd prisnivå. Inte nog med att det näst intill är omöjlig att få en lägenhet genom bostadskö som är på ca 6-10 år, beroende i vilket område du vill bo i. Hyra i andra hand och köpa bostadsrätt är så dyrt att ingen med normal inkomst klarar det. Många tvingas ändå köpa sin lägenhet. Vad är bäst, hyra eller köpa, fundera själv före du bestämmer dig:

  • I en bostadsrätt äger du inte din lägenhet. Du äger bara en rätt att nyttja den.
  • Eftersom det är en ekonomisk förening riskerar du hela insatsen – det vill säga både kontantinsats och hela lånet hos banken.
  • De flesta i bostadsrättsstyrelser saknar erfarenhet och kompetens att förvalta en fastighet i mångmiljonklassen. Skulle de fått motsvarande uppdrag i ett professionellt fastighetsbolag? Om inte, på vilken merit sitter de i i den nuvarande styrelsen?
  • I en hyresrätt riskerar du som max 3 månadshyror
  • De flesta, särskilt nya, bostadsrättsföreningar har inte avsatt tillräckligt med medel för framtida underhåll

Jag har genom åren ägt både bostadsrätt och villa, men har de senaste åren valt att hyra min bostad. Att man just riskerar Max 3 månader matchar min livsstil och att man bara lyfter på luren för att få hjälp med fastighetshantering är för mig lyx och får mig att känna mig lugn och trygg. 

Lämna ett svar