För bara några år sedan sågs smör som någonting som täppte igen blodkärlen och skulle undvikas till varje pris, men nu börjar fler och fler inse att det är både gott och nyttigt.
Vissa fetter minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar medan andra ökar risken. Vissa fetter ökar fettförbränningen medan andra gör dig fet. Därför är det viktigt att veta hur de olika fetterna påverkar dig och i vilka livsmedel de finns i.
Ät gärna:
- Fet fisk
- Skaldjur
- Avokado
- Olivolja
- Frön och nötter så som valnötter, linfrön, solrosfrön, mandlar, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
- Ägg
- Tofu
- Alger
- Grönkål
- Spenat
Riskvaror där transfett kan finnas:
- Pommes frites
- Kakor
- Bakverk
- Margarin
- Pajer
- Piroger
- Glass
- Godis
- Snacks
- Mikrougnspopcorn