Tänkvärt – Bostadskön växer

Framtidens boende? Ja, vi måste nog räkna med att ensamboendet är ett minne blott. Just nu flaggad det om rekordmånga kommuner har bostadsbrist, på fem år har antalet bristkommuner fördubblats. Närmare 200 000 står i kö för en hyresrätt i Göteborg. Och de nybyggda lägenheterna räcker inte på långa vägar. 

Vid årsskiftet var antalet medlemmar på Boplats drygt 191 000 sökande. Med bara 7 200 skrivna kontrakt under samma period blir matematiken svår att få ihop.

Mest populärt är det att bo i Linné och Majorna, där krävs mellan sju och tio år i kö, eller 2 382 ködagar. Minst populärt är Västra Hisingen, men även där måste man vänta i närmare fyra år för att få en lägenhet.

När man fyllt 17 kan man ställa sig i bostadskön. Det innebär att man kan bli erbjuden en lägenhet mellan 21 och 27 år. Om inte glappet mellan bostäder och behov ökar ännu mer… För att hålla jämna steg med befolkningsökningen måste det byggas 700.000 nya bostäder de närmaste tio åren. Det skulle innebära nästan dubbelt så hög byggtakt som i dag.

Dags att kön ihop sig?

Lämna ett svar