Airpods

Apple var först av de stora mobiltillverkarna att slopa det vanliga 3,5 millimeters hörslursuttaget. Istället är tanken att användarna ska välja trådlösa hörlurar eller en adapter för att kunna ansluta vanliga hörlurar till den nya Iphone 7-serien.

I samband med att Iphone 7 lanserades i september visade Apple också upp sina första egna trådlösa hörlurar som döpts till Airpods. De skulle komma i butikerna i oktober, men av okänd anledning dröjde det till slutet av november innan de dök upp i Apples webbutik. Först med fyra veckors leveranstid och kort därefter sex veckor. 

För Iphoneanvändare är det mycket enkelt att ansluta Airpods. De har ett inbyggt Apple W1-chip inbyggt som Iphonen läser av automatiskt. Man öppnar det etui lurarna ligger i och lägger det nära mobilen och trycker lätt på någon av lurarna. Det tar några sekunder sedan är allt klart. 

Ljudet i hörlurarna är mycket bra och störningsfritt. Hörlurarna ligger i ett etui som också är ett ackumulatorbatteri där de kan laddas när det behövs utan att du behöver ett eluttag. Det ger upp till 24 timmars användning. Det går också att snabbladda lurarna. 15 minuter i etuiet ger tre timmars lyssning. Airpods använder optiska sensorer och en rörelseaccelerometer som känner av när du har dem i öronen – och när du pratar i telefonen, eller med Siri, avvänds strålformande mikrofoner tillsammans med ytterligare en accelerometer för att filtrera bort bakgrundsljudet och lyfta fram din röst. Och de är inte särskilt känsliga för vind när man är utomhus. Båda lurarna är försedda med mikrofon.

Du kan svara genom att trycka lätt på utsidan av luren. Och tar du ur en hörlur pausas musiken och tar du ur både stängs den av. Men för att ringa samtal, välja musik, backa musiken, gå till nästa låt eller pausa utan att ta ut en lur ur örat måste du använda Siri eller ta fram telefonen. 

Det är knappast tänkbart att springa med Airpods. Det sitter bara fast i örat genom att man trycker in dem i ytterörat. Även vid promenad behöver man trycka till dem då och då för att de ska sitta kvar i örat. 

Airpods har inget snöre eller liknande som håller dem samman så att man inte tappar den ena eller båda. Det har de flesta andra trådlösa in-earlurar på marknaden. Vilket innebär mycket lätt att tappa bort och då är det kanske inte värt priset, 1795kr. 

Lämna ett svar