Chia Gel

Chiafrön har ett otroligt högt näringsinnehåll och är fullproppade av nyttigheter som är toppen för hälsan – till exempel innehåller det hela åtta gånger mer omega-3 än lax. Vill du få i dig massa bra näringsämnen på ett enkelt sätt kan du med fördel blanda ner de små superfröna i både frukost, lunch och mellanmål.

Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen ”Tarahumara”, som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.

När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé, vilket beror på att kostfibrerna i fröna är vattenlösliga. Samma process händer i magen, där gelén bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer och kolhydraterna i kosten. Så chiafröna är inte bara bra för uthålligheten, utan gör också att blodsockernivån stiger långsammare när du har ätit vilket både motverkar diabetes och ger en smalare midja!

  • 6 1/2 msk chiafrön (100 g)
  • 5 dl vatten

Tillsätt chiafröna till en mixer, häll i vattnet och processa i några minuter tills du får en jämn smet. Vänta några minuter, kör igen och låt stå i 10 till 15 minuter medan gelen bildas. Du kan lagra produkten i kylskåpet i upp till två veckor utan att den förlorar sin konsistens.

Lämna ett svar