Använd din viljestyrka rätt

Det är otroligt viktigt att använda sin viljestyrka så mycket man kan. Forskning visar att folk som använder sin viljestyrka på ett framgångsrikt sätt – lyckas bättre i livet. Vårdslösa val, som att slå någon, köra för fort och dylikt är ofta en fråga om en klen vilja där impulsen var starkare än viljan.

Men om man använder viljan allt för mycket, som då man använder all sin viljekraft för att motstå en frestelse, som godis/alkohol etc. Då har det visat sig att folk som har kämpat för att motstå godsakerna kontra folk som fått äta det goda – hade det svårare att utföra komplexa uppgifter efteråt. 

I ett experiment så placerades två skålar på ett bord, i ena skålen var det godis, i den andra så var det rädisor. En grupp fick uppgiften att äta godiset och undvika rädisorna, och vice versa. De som var tvungna att motstå godiset, de hade hade större problem med att upprätthålla fokuset på en komplex uppgift – de hade ingen viljekraft kvar så de gav upp (de gnällde, och tyckte experimentet var slöseri med tid). Vad de inte visste, var att uppgiften var olöslig. De flesta av dem som fått äta godis, och som därmed hade kvar sin viljekraft, de fortsatte tills forskarna bad dem sluta.

Personen som måste använda sig av sin viljekraft på jobbet t.ex., när den personen kommer hem så kan man då välja ett uppskjutarbeteende och spendera sin tid åt onödiga ting – döda tid som att slösurfa, enbart för att viljekraften är förbrukad. Vad vi än gör under vår vardag, så kommer det kräva en viss viljekraft från vår sida. Att diska, att städa; läsa mailen, lyssna på chefen – allt kräver vår uppmärksamhet och vilja – så, det kan göra oss väl att välja våra strider. 

Minimera tillfällena då det krävs en stark viljestyrka. Om du konstant känner impulsen att kolla Facebook på telefonen t.ex. – stäng då av det ”plingande” ljudet. Det kommer reducera den totala energin du förbrukar under dagen.

Misslyckas man och återfaller i gamla vanor, så för det en inte till ruta ett igen. Så, upp på hästen igen. Det är bara att börja om. Det tar sin tid att etablera nya vanor. För vissa kan det ta några dagar att hamna i goda rutiner, för andra så kan det ta veckor, innan det blir något man gör med enkelhet. Men så länge vi ger saken tid, så kommer vi lyckas! 

Lycka till ?

Lämna ett svar