Ät dig frisk

DE FRÄMSTA KANDIDATERNA TILL ATT GÖRA OSS SJUKA OCH FETA:

  • Linolsyra: Denna fettsyra och andra fleromättade fetter bör i allmänhet vara en liten del av kosten. Bästa sättet att undvika linolsyra är att inte äta växtoljor från olika typer av fröer och spannmål som majsolja, solrosolja rapsolja och linfröolja. De bästa matoljorna är kokosoljoa, ankfett, smör, ister, olivolja, avocadoolja.
  • Socker: Ät inte livsmedel med tillsatt socker. Undvik också alla former av drycker som innehåller socker. Drick i stället vatten, te och kaffe.
  • Spannmål: vete, korn, råg, havre, majs och allt som är tillverkat av dessa livsmedel som till exempel bröd, pasta, flingor, gröt eller kakor. Baka i stället eget bröd med mandelmjöl, cocosmjöl,  pofiber och fiberhusk.
  • Baljväxter: Sojabönor och jordnötter är bland de värsta. Vissa gröna ärtor och färska brytbönor och sockerärtor kan vara okej. Bönor som tryckkokats kan vara ok, men rekommendationen är att inte äta bönor regelbundet.

ÄT I STÄLLET SÅ MYCKET DU VILL AV:

  • Protein: Kött, fisk, fågel och skaldjur. Men köp alltid gräsbetat och ekologiskt kött och viltfångad lax eller makrill. Försök att handla varierat och prova på viltkött, kalkon. Glutenfri korv med hög kötthalt. Kom ihåg att även få med räkor, krabba och musslor ibland. Även bacon(ej fabriksproducerat vilket jag kommer blogga om varför längre fram) ägg och kanske lite lammfärs. Köttfärs är bra att alltid ha hemma eftersom det är väldigt användbart i en mängd olika rätter. Det räcker med ganska blygsamma mängder protein. Hur mycket kan variera beroende på hur aktiv man är men generellt sett räcker det med 50-100 gram per dag, för de flesta. Något mer om man tränar intensivt. Man kan anpassa ganska mycket efter tycke och smak.
  • Kolhydrater: När det gäller grönsaker är det bäst att välja lokalt producerade. Gå till en lokal skördemarknad, men försök annars handla varierat och plocka bokstavligt talat en av varje grönsak i hela grönsaksdisken. Handla helst grönsaker som är i säsong vilket innebär att du får en naturlig variation av grönsaker över året. Blanda även upp färgerna så att du får i dig olika typer av flavonoider från grönsakerna, men helst de som växer ovan jord. När det gäller frukt så kan du begränsa dig till en frukt om dagen om du har som mål att gå ner i vikt. En hel vattenmelon räknas inte som en frukt. Generellt sett är bär bättre än rena frukter då de innehåller mindre socker och mer näring. Om du verkligen är angelägen om att gå ner i fettvikt så undviker du frukt och bär helt. Om du vill vara noga så är detta den fallande skalan av hur du bör välja med de bästa valen först: Bär, melon, citrusfrukter, äpple, päron, banan, papaya och mango.
  • Fett: Fett bör vara grunden för kosten och bidra med huvuddelen av energin. 50-70 % av energiintaget är lämpligt för de flesta. På tallriken motsvaras detta av ungefär 2 delar vegetabilier och 1 del animalisk föda. Kokosolja, olivolja, djurfett, ankfett, ister, ät begränsade mängder nötter och undvik de som har höga nivåer av omega-6. Bra val är macadamianötter, mandel och cashewnötter. Se till att få i dig 1-2 matskedar högkvalitativt fett till varje måltid. Om du har som mål att gå ner i vikt så begränsar du nötterna till mellan 5-10 nötter per dag.

Lämna ett svar