Omega 6

En av de viktigaste egenskaperna hos en optimal kost för hälsa är att den orsakar så lite inflammation som möjligt. Två viktiga steg för att skapa en sådan kost är att undvika gluten och socker, men en kanske ännu viktigare inflammationsskapande faktor utgörs av fetter.

I allt fler studier visar sig hur omega-6 (linolsyra) kan bidra till en mängd inflammationstillstånd som astma, eksem, allergier och autoimmuna sjukdomar. Kostråden kring vilka fetter vi bör äta har också länge varit förvirrade eftersom svenska myndigheter inte följt forskningen. Man har varnat för mättat fett när den senaste forskningen i stället pekar ut omega-6 (den fleromättade fettsyran linolsyra). 

  • Undvik växtoljor: (olivolja och kokosolja är undantag som är bra att äta). Exempel på skadliga oljor är majsolja, matolja, solrosolja, sesamolja, hampaolja m.fl.
  • Ät fet fisk: Om du minimerar intaget av linolsyra-rika oljor, nötter och frön så räcker det med att äta fet fisk ungefär 3 gånger per vecka eller ta fiskolja. Annars1-3 kapslar fiskolja per dag.
  • Kött: Välj helst vilt och gräsbetat kött och undvik det industriella köttet. Framför allt fett från konventionellt uppfödd gris samt spannmålsmatad fågel har mer omega-6
  • För personer med inflammation: Har du autoimmun sjukdom eller pågående inflammatoriskt tillstånd bör du helt eliminera källor till linolsyra och ta fiskolja regelbundet.
  • Nötter är en bra källa till näring, men försök att hålla dig till de med lägre nivåer av omega-6 (typ jordnötter som är en baljväxt). Ät dem heller inte varje dag eller i stora mängder.
  • Undvik höga doser av fiskolja det är bättre att dra ner på omega-6 än att öka omega-3

Lämna ett svar