Förkylningsplan

Du vaknar på morgonen och är helt täppt i näsan. Vad gör du – ska du gå till jobbet med risk för att smitta kollegorna? Eller ska du stanna hemma och vila dig frisk?
Ta reda på hur illa dina symptom är och lägg upp en plan.


Torkar du näsan hela tiden? Stanna hemma!
Är du så snorig att du måste torka näsan hela tiden, och dessutom hostar och nyser – då är det bäst att stanna hemma om du vill undvika att smitta dina kollegor. 

Varje gång du torkar näsan, riskerar du att sätta smittospår, så kom ihåg att tvätta händerna varje gång. Bädda ner dig i sängen, håll fötterna varma och ta eventuellt lite Echinacea, som är ett extrakt från växten röd solhatt. Studier har visat att det kan minska symptomtiden vid förkylning med upp till ett dygn. 

Drick varma drycker – gärna något beskt med t ex citron, då det sägs verka mot täppt näsa. Kycklingsoppa kan ev lindra vid hosta. Dessutom kan nässpray och näsdroppar vara till god hjälp.


Är näsan täppt men utan att rinna? Gå till jobbet!

Men självklart inte om du har hög feber, hostar, nyser konstant eller känner dig dålig på något annat sätt.  

När du är på jobbet så tänk på att vara noga med att tvätta händerna, så eventuella smittoämnen inte smittar andra. Gör det till en vana att gå till toaletten varje gång du ska torka eller snyta näsan, så du kan tvätta händerna direkt efteråt. Och om du nyser och hostar, så vänd bort huvudet från kollegorna och gör det i armbågsvecket – inte i händerna och inte ut i luften.

Skäm bort dig själv med varma drycker och vänta med nässpray och näsdroppar tills du kommer hem.