Coca-Cola 

Älskar du Coca-Cola? Vill du veta vad som händer när du dricker en enda 33cl burk? Den amerikanska sajten The Renegade Pharmacist har tittat närmare på exakt vad som händer när den brusande vätskan börjar att åka runt i kroppen…

Efter 10 minuter: Du har precis intagit 10 rågade teskedar med socker – eller motsvarande 100 procent av det rekommenderade sockerintaget per dag. Nu börjar det att kännas bra!Efter 20 minuter: Ditt blodsocker stiger som en Apollo-raket och din insulinnivå rusar i höjden. Kroppen lagrar in sockret i sina (små) reservdepåer och därefter försöker den att förvandla det överblivna sockret till fett – och det är en hel del. Så om din kost redan har täckt hela ditt energibehov, så kommer det socker du inte förbränner att sätta sig på magen.

Efter 40 minuter: Din kropp har nu tagit upp all den koffein som fanns i coca-colan. Dina pupiller börjar utvidgas och ditt blodtryck fortsätter att stiga.

Efter 45 minuter: Din kropp har nu ökat produktionen av dopamin rejält. Det känns skönt och behagligt eftersom det påverkar hjärnans belöningscenter, på samma sätt som det gör av ämnen som kokain och amfetamin.

Efter 60 minuter: Pang! Du är nu på väg att landa efter din sockerchock, vilket kan göra dig irriterad och trött. Dessutom måste du kissa eftersom det är en biverkan av intaget av koffein. Det innebär tyvärr att du nu sköljer ut en massa kalcium, magnesium och zink direkt i toaletten, i stället för att använda det till att stärka skelettet och tänderna. Vätskan hade du också behövt för att upprätthålla vätskebalansen.

Så nästa gång du får lust att köpa en burk Coca-Cola så är det kanske bättre att välja ett kallt glas citronvatten i stället?

Lämna ett svar