De grekiska gudarna

De grekiska gudarna var många och de hade olika mycket makt. De första gudarna var nästan alla barn till titanerna. 

Gudarnas härskare var Zeus. Han höll till på berget Olympen. Andra gudar drev omkring mellan himmel och jord. Dionysos och Pan levde bland människorna.

Varje gud hade sin egen kult (religion). Kulten formades efter vad den guden stod för och vilken typ av personlighet den hade. De flesta av gudarna åldrades inte. Gudarna hade inte blod i sina ådror. Istället hade de ett mystiskt mineral som kallades ikor. De åt och drack mat som kallas ambrosia. Det var för att hålla sig evigt unga. När de besökte människorna klädde de ut sig till vanliga män och kvinnor, eller till djur.

Gudarna hade många kärlekshistorier. Det var både med varandra och andra varelser som människor och naturväsen. Barnet av en sådan kärlek blev själv en gud, eller en mycket märklig människa. Många berömda hjältar är söner till gudar.

Lämna ett svar