Måste vi äta kött & fisk eller räcker det med vegetabilier?

Det är idag så mycket diskussioner om kött, hälsa, miljö och djurhållning att vi knappt vet hur vi ska förhålla oss till allt som sägs. Om vi tittar på alla parametrar samtidigt och vill försöka ta hänsyn till allt, så har vi snart inga val kvar. Det börjar bli så mycket kunskap, tyckande, övertygelser, inriktningar och hänsynstaganden att det är svårt att hitta något är okej att äta. Oron över att göra fel är snart mer ohälsosamt än anledningarna till våra val.

Många vill av olika skäl inte längre äta kött, eller åtminstone inte så mycket och ofta. Då går det alldeles utmärkt att variera kosten med skaldjur, fisk och fågels olika slag och samtidigt öka det gröna på tallriken samt variera med helgröna rätter ibland. Vår kropp behöver inte kött från fyr- och tvåbenta djur, däremot behöver vi äta fisk och skaldjur. Ett annat utmärkt livsmedel är ägg. Visste du att ägg innehåller alla vitaminer du behöver, förutom C-vitamin.

Vi är skapta allätare och ska väl egentligen äta allsidigt, både animalier och vegetabilier, men vi är inte allätare som ska äta lite av allt. Idag ät det allt för mycket halvfabrikat och skräpmat. Grönsaker är riktigt bra, men glöm inte att du kan behöva tillskott som Järn, B12, D-vitamin, Selen, Jod, Zink och omega 3.

Lämna ett svar