Ägghalvans dag

Den 8/2, idag, är det ägghalvansdag. Nyligen genomförde en grupp svenska forskare en mindre studie om vilken frukost som mättar bäst. Gissa vilket livsmedel som vann…?

Eller gåtan man aldrig fick svar på när man var liten. Vad kom först, hönan eller ägget?
Svaret kan egentligen kvitta. Det viktiga är att ägg är en riktigt grym produkt som både mättar och bygger upp muskler i samband med träning. Förr ansågs det vara dåligt för hjärtat, framför allt på grund av kolesterolet, men på senare år har ägget fått en uppsving. Rådet som var bas för denna missuppfattning kom 1971 men försvann redan 1976.

Eller som Livsmedelsverket skriver på sin hemsida: “Det finns en missuppfattning om att det skulle vara farligt att äta ägg. Det stämmer inte, ägg är tvärtom bra mat. Ägg är en källa till protein och mycket annan näring. Äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett, vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, och mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen.”

Lämna ett svar