Etoxikin

All odlad lax innehåller det numera förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin – i många fall långt över gränsvärdet för kött. Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten.

* Är en antioxidant som togs fram på 1920-talet av däckindustrin. Genom att tillsätta etoxikin i gummit minskade man risken för sprickbildning och däcken behöll sin elasticitet.

* Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.

 * Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.

* Ämnet är förbjudet som tillsats i livsmedel med något enstaka undantag (tex paprikapulver)

* Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.

* Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.

* Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.

* Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande. 

Lämna ett svar