Tulpan

Trodde du att tulpanen kommer från Holland…fel!!! 

På 1500-talet började européerna börjar importera enstaka tulpanväxter från Turkiet. Under detta sekel var blomman en statussymbol för aristokrater.

På 1600-talet börjar den starka holländska borgarklassen visa intresse för blomman och en intensiv efterfrågan skapas. Detta bidrar i sin tur till att priset på tulpanlökar stegras till ofantliga höjder. Allt förvandlas till en spekulationsspiral där enorma summor pengar satsas på de små lökarna. Detta blev till den första finansbubblan och när den sedan sprack ledde det till många familjer blev utblottade.

För en lök av sorten ”Viceroy” betalade man år 1636 2 lass vete, 4 lass råg, 4 oxar, 8 grisar, 12 får, 79 liter vin, 425 kg ost, 4 ton smör, en säng, några klädesplagg och en silverbägare. På våren 1637 störtade priserna, alla tvingades sälja och löken blev värdelös…

Men namnet då? Ja, det kommer från turkiska tülbend. Det ordet betyder egentligen turban. Blomman hade fått sitt namn på grund av att den till formen liknar den orientaliska huvudbonaden.

Orden tulpan och turban låter inte bara lika, det är också ursprungligen samma ord…

Lämna ett svar