Nyttigare alternativ till alla sockerstinna bars som finns att köpa i butik. Dessa gör du enkelt själv med nötter, fröer, hälsosamt fett och riktig mörk choklad.
- 7 msk mandlar
- 1.25dl valnötter
- 1dl solrosfrön
- 1dl pumpakärnor
- 5msk linfrö
- 5msk sesamfrön
- 10msk kokosflingor
- 6msk kokosolja
- 4msk tahini (sesampasta)
- 1tsk äkta vaniljpulver
- 2tsk malen kanel
- 1 nypa flingsalt
- 2 ägg
- Ev. 100 g mörk choklad minst 70% till garnering
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa alla ingredienserna i en blender eller matberedare med kniv tills det är lagom grovt hackat. Inte för finfördelat.
- Bred ut med slickepott i en ugnsform, cirka 18 cm x 28 cm, gärna med bakplåtspapper i botten.
- Baka 15–20 minuter tills kakan fått lite färg utan att brännas.
- Låt svalna något och ta ut från formen. Skär i 20 eller 24 bitar med en vass kniv.
- Smält chokladen till garneringen i vattenbad eller mikro.
- Doppa varje bar i chokladen, men bara någon centimeter eller endast en sida. Låt kallna och stelna helt.
- Förvaras i kylen eller frysen.
En bra och nyttig nötfrömix består av lika delar mandel/hasselnötter/makadamia, pecan/valnöt, solros, pumpa, sesam och linfrön. Sesampastan kan bytas ut mot mandel- eller nötsmör. Tänk på att till exempel jordnötssmör innehåller mycket mer kolhydrater än tahini/sesampasta.