LCHF Müslibars

Nyttigare alternativ till alla sockerstinna bars som finns att köpa i butik. Dessa gör du enkelt själv med nötter, fröer, hälsosamt fett och riktig mörk choklad.

  • 7 msk mandlar
  • 1.25dl valnötter
  • 1dl solrosfrön
  • 1dl pumpakärnor
  • 5msk linfrö
  • 5msk sesamfrön
  • 10msk kokosflingor
  • 6msk kokosolja
  • 4msk tahini (sesampasta)
  • 1tsk äkta vaniljpulver
  • 2tsk malen kanel
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 ägg
  • Ev. 100 g mörk choklad minst 70% till garnering
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Mixa alla ingredienserna i en blender eller matberedare med kniv tills det är lagom grovt hackat. Inte för finfördelat.
    3. Bred ut med slickepott i en ugnsform, cirka 18 cm x 28 cm, gärna med bakplåtspapper i botten.
    4. Baka 15–20 minuter tills kakan fått lite färg utan att brännas.
    5. Låt svalna något och ta ut från formen. Skär i 20 eller 24 bitar med en vass kniv.
    6. Smält chokladen till garneringen i vattenbad eller mikro.
    7. Doppa varje bar i chokladen, men bara någon centimeter eller endast en sida. Låt kallna och stelna helt.
    8. Förvaras i kylen eller frysen.

    En bra och nyttig nötfrömix består av lika delar mandel/hasselnötter/makadamia, pecan/valnöt, solros, pumpa, sesam och linfrön. Sesampastan kan bytas ut mot mandel- eller nötsmör. Tänk på att till exempel jordnötssmör innehåller mycket mer kolhydrater än tahini/sesampasta.

    Lämna ett svar