Ta fajten mot bakterier, virus och andra typer

Ett svagt immunförsvar kan inte bara leda till att du drabbas av upprepade förkylningar under vintern. En ständig trötthet, urinvägs- eller svampinfektioner, återkommande huvudvärk och en orolig mage är andra tecken på att immunförsvaret behöver stärkas. 

Bästa sättet är att förbättra det inifrån, genom att äta rätt. Maten vi stoppar i oss idag innehållet mycket konstgjorda tillsatser, som till exempel transfetter, och skapar obalans i kroppen. Stärkelse och sockerrik mat är också negativt för immunförsvaret. Det gör att bukspottkörteln ständigt får tillverka insulin och belastar kroppen. Maten är också sämre i dag eftersom den odlas fram på konstgjord väg. Allt odlat innehåller mindre vitaminer och mineraler än tidigare, därför behöver vi äta mer frukt och grönt för att få i oss samma mängd. 

Eftersom en stor del av ditt immunförsvar finns i mag-tarm-kanalen är kosten väldigt viktig. Att äta näringsfattigt gör ditt immunförsvar sämre. Ständiga penicillinkurer och högt intag av värktabletter försämrar mag-tarm-floran ytterligare. Det gör att de bra bakterierna slås ut och att det blir ett överskott av de dåliga. För att optimera ditt immunförsvar är LCHF-kosten bra. Då äter du långsamma, fiberrika kolhydrater, mycket grönsaker som växer ovan jord och bra fett, som omega 3-fetter. Du ska undvika processad mat, snabb mat, transfetter,  vete,råg, korn, havre, pasta, ris och socker. 

Om du har varit sjuk länge, har ätit mycket mediciner eller har ett svagt immunförsvar kan du behöva ytterligare hjälp i form av tillskott. En bra multitablett med alla nödvändiga vitaminer och mineraler är en bra början, men även D-vitamintabletter, fiskolja och probiotika för magen är bra. 

Glöm inte av vardagsmotionen, hygien och renlighet. Försök att promenera minst 30 minuter om dagen. Tvätta händerna när du håller på med mat, före du äter och så klart efteråt. Om du varit i kontakt med djur, efter du kommer hem från jobbet. Håll även toalett och köket rent. Lägg ner skärbrädor i vatten och håll dem rena och tänk på att skölja av grönsakerna. 

Lämna ett svar