Lök innehåller quercetin – en antioxidant som i djurförsök har visat sig minska graden av inflammation i kroppen, öka syreupptagningsförmågan och förbättra uthålligheten.
Studier visar att personer som styrketränar upplever 25 procent mindre smärta efter att ha fått en halv tesked ingefära i 11 dagar. När du tränar uppstår det små inflammationer i musklerna med vätskeansamling och ömhet som följd. Antioxidanterna i ingefära motverkar just detta, så du snabbare blir redo för nästa pass.
De små skador som uppstår i musklerna efter träning leder till inflammation, som i sin tur ger ömhet. Lax är rik på fettsyrorna EPA och DHA, som minskar mängden inflammation. Fisken är även rik på D-vitamin, som är avgörande för musklernas förmåga att arbeta.
Spanska forskare säger att Vattenmelon ger mindre ömhet i musklerna. I saften från vattenmelonen finns det naturligt höga nivåer av aminosyran L-citrullin, som ökar blodgenomströmningen och därmed minskar ömheten.
Forskarna har verkligen fått upp intresset för körsbär. I en studie, där testpersonerna fick äta körsbär, kunde man se en minskning av muskelstyrkan med fyra procent dagarna efter ett hårt träningspass. Medan de som inte åt körsbär upplevde en minskning av styrkan med hela 22 procent. Dessutom bedömde de som fick körsbärsjuice att deras muskelömhet låg på 2,4 på en skala från 1 till 10 dagarna efter träningen. De som drack annan slags fruktjuice uppskattade sina smärtor till 3,2 på samma skala. Forskarna menar därför att körsbärsjuice har potential att dämpa både ömhet och svaghet i musklerna efter träning.