Shrub

Shrub är en kraftigt koncentrerad bär- eller fruktjuice, som tack vare vinägern vinner både i hållbarhet och smakupplevelse. Eftersom vinägern har antibakteriella egenskaper behöver bären inte vara perfekta. Övermogna och kantstötta bär, som annars inte passar till saft eller sylt, går utmärkt att använda i det här sammanhanget. 

  • 5 dl sköljda bär eller hackad frukt
  • 5 dl vinäger

Gör så här:
Sterilisera en glasburk med lufttätt lock genom att diska den noga och sänka ner den i kokhett vatten. Ställ åt sidan och låt den svalna. Skölj och (om det behövs) hacka frukt/bärblandningen. Lägg den sedan i den rengjorda glasburken.

Hetta upp vinägern i en kastrull (den får inte koka) och häll den över frukten. Låt inte frukt- och vinägerblandningen nå ända upp till locket, det bör vara en halv centimeter luft kvar. Förslut noga och låt svalna. När burken är kall låter du den dra i kylskåp minst 2 dygn, gärna längre. Ju längre den får stå desto intensivare smak får den, en vecka eller mer ger en ordentlig smak!

Låt det färdiga resultatet rinna genom ett kaffefilter. Gör om proceduren tills vätskan är helt klar. Obs! släng inte frukten, den är fantastiskt att använda som chutney!

Vi servering: Späd din shrub som saft, blanda med vanligt vatten eller blanda med kolsyrat vatten, is och frukt för en fantastisk sommardrink. Balsamvinäger med körsbär och jordgubbar ger en fantastisk shrub med otroligt vacker färg!

Lämna ett svar