Konsten att koka ägg

Att koka ägg är väl ändå inte svårt? Fast ändå tenderar resultatet att bli olika trots att vi tycker att vi gör på samma sätt. Själv kör jag äggkokare, men ändå enklare att koka hård- än löskokta ägg, så varför inte testa med kastrull på det gamla hederliga sättet?

? Tänk på att:

  • vattnet skall precis täcka äggen.
  • koka äggen i kastrull utan lock.
  • stormkoka inte, äggen kan gå sönder och vattnet kokar bort.
  • spola dem i kallt vatten när de är klara, annars fortsätter ”kokningen”.
  • fler ägg kräver lite längre koktid.
  • om du förvarar äggen i kylen, så låt dem gärna rumstempereras ett tag innan de läggs ner i kokande vatten, annars är det risk att de spricker.
  • fler faktorer som spelar in: vad du har för ägg, spis, kastrull och just din definition är av löskokt, mjukkokt och hårdkokt.

? Kallt vatten
Lägger du ner äggen i kallt vatten som sedan får koka upp så blir tiden ungefär: (ta tiden från när vattnet börjar sjuda eftersom det tar så olika lång tid för en spisplatta att bli varm)  

  • 2-3 min: löskokt
  • 5-6 min: krämig gula
  • 8-9 min: hårdkokt ägg

? Kokande vatten
Lägger du ner äggen direkt i kokande vatten så blir koktiderna ungefär:

  • 4-5 min: löskokt ägg.
  • 7-8 min: krämig gula
  • 9-10 min: hårdkokt ägg.

Lämna ett svar