De är underbara att grilla.
- Dela dem, pensla med lite olja och grilla dem tills de fått fina grillränder och känns lite mjuka.
Goda att äta som de är, mosa ner i en sallad eller till en guacamole.
De är inte bara goda utan innehåller även massa nyttigheter. Höga halter av exempelvis kalium och omättat fett.
Hur får man en avokdo att mogna?
- Lägg den i en påse tillsammans med två äpplen eller päron i ungefär ett dygn. Ett litet miniväxthus kickas igång.
Avokadon gillar sin kärna.
- Skall du bara använda halva avokadon så låt kärnan sitta kvar.
- Har du gjort en guacamole eller annan sås så låt kärnan ligga med i dippen när den förvaras i kylen.
- Avokadon håller både färg och konsistens bättre då.
Avokado och citrus gillar även varandra.
- Både vad gäller smak och utseende. På samma sätt som kärnan så bevarar citrusen färg och konsistens längre.
Plantera om kärnan
- Tvätta kärnan och låt den sedan ligga och torka 1-2 dygn. Plantera i en kruka med lätt fuktigt, sandig blomjord så att cirka 1 centimeter av toppen på avokadokärnan tittar upp. – Ta en plastpåse med andningshål över krukan, den håller jämn fuktighet. När grodd och rötterna kommer, planterar du den i kruka.
Testa att blanda ner avokadon i smoothies, gärna tillsammans med lime och gurka. Mättande, nyttigt och gott!
Så hur skall man då veta om den är mogen?
- Man får känna på den – men jätteförsiktigt. Kupa handen runt hela frukten, främst runt kärnan och känn. Svårast kan vara att skilja på mogen och övermogen.
- Ett knep är att ta bort den lilla knappen till stjälk som brukar sitta kvar. Är det en mörk, trist färg så är den övermogen. Är den ljus och pigg i färgen så är den perfekt.