Avocado

De är underbara att grilla. 

  • Dela dem, pensla med lite olja och grilla dem tills de fått fina grillränder och känns lite mjuka. 

Goda att äta som de är, mosa ner i en sallad eller till en guacamole.

De är inte bara goda utan innehåller även massa nyttigheter. Höga halter av exempelvis kalium och omättat fett.

Hur får man en avokdo att mogna? 

  • Lägg den i en påse tillsammans med två äpplen eller päron i ungefär ett dygn. Ett litet miniväxthus kickas igång.

Avokadon gillar sin kärna. 

  • Skall du bara använda halva avokadon så låt kärnan sitta kvar. 
  • Har du gjort en guacamole eller annan sås så låt kärnan ligga med i dippen när den förvaras i kylen. 
  • Avokadon håller både färg och konsistens bättre då.

Avokado och citrus gillar även varandra. 

  • Både vad gäller smak och utseende. På samma sätt som kärnan så bevarar citrusen färg och konsistens längre.

Plantera om kärnan

  • Tvätta kärnan och låt den sedan ligga och torka 1-2 dygn. Plantera i en kruka med lätt fuktigt, sandig blomjord så att cirka 1 centimeter av toppen på avokadokärnan tittar upp. – Ta en plastpåse med andningshål över krukan, den håller jämn fuktighet. När grodd och rötterna kommer, planterar du den i kruka.

Testa att blanda ner avokadon i smoothies, gärna tillsammans med lime och gurka. Mättande, nyttigt och gott!

Så hur skall man då veta om den är mogen? 

  • Man får känna på den – men jätteförsiktigt. Kupa handen runt hela frukten, främst runt kärnan och känn. Svårast kan vara att skilja på mogen och övermogen. 
  • Ett knep är att ta bort den lilla knappen till stjälk som brukar sitta kvar. Är det en mörk, trist färg så är den övermogen. Är den ljus och pigg i färgen så är den perfekt.

Lämna ett svar