Dags att byta löparskor?

Ett tydligt tecken är om fötterna gör ont när du springer eller har sprungit med skorna, men även knän och höfter kan börja värka om de inte får tillräckligt stöd när du springer. Stödet i skorna slits ner av användning och till slut finns knappt något kvar, vilket kan resultera i skador.

Ta tag i din sko i hälen och vid tåspetsen. Försök sedan vrida din skos främre och bakre del i motsatt håll. När du vrider ska du känna ett visst motstånd ifall skon fortfarande är i gott skick, om skon är gammal och sliten vrids den enkelt.

Sulan på dina löparskor varar oftast längre än stötdämpningen i den, så om sulan är sliten är stötdämpningen högst antagligen borta. Dessutom är det sulan som greppar ytan du springer på och förhindrar dig från att slinta. Lite slitage är naturligt och kan se olika ut på olika håll av skon beroende på din springstil, men om sulan slits ordentligt och är sned är det dags att ersätta skon.

Tips! Ta med dig dina gamla löparskor när du ska handla nya. Det kan hjälpa dig att förklara hur ditt springsteg ser ut och var belastningen hamnar på foten.

Lämna ett svar