Vad är 20 gram Kolhydrater?

Att äta LCHF innebär att du begränsar intaget av kolhydrater. Kör du strikt LCHF innebär det under 20 gram. 

Men du kan äta mycket grönsaker innan du når upp till 20 gram kolhydrater, även om du lägger till färgglada sorter som paprika och tomat. Ungefär 500 gram – ett halvt kilo – grönsaker, fulla av nyttigheter. 

För de som fuskar eller inte äter lågkolhydratskost kan det vara värt att veta att ett halvt hamburgerbröd innehåller 20 gram kolhydrater, alltså hela dagsransonen av kolhydrater på strikt LCHF. Vanligt bröd är inte ett bra val om du vill hålla nere på kolhydraterna. Men det finns olika varianter av LCHF-bröd som innehåller mycket mindre kolhydrater.

Att få i sig 20 gram kolhydrater genom att bara äta spenat (nedre tallriken till höger) kräver en enorm prestation. Med 1,4 gram kolhydrater per 100 gram behöver du äta ungefär 1,5 kilo spenat. 

Genom att lägga till grönsaker med högre innehåll av kolhydrater, som paprika och körsbärstomater, är det ganska lätt att komma upp i 20 gram. Nötter och bär hör till måttlig LCHF och här behöver du vara lite mer försiktig om du ska hålla dig under 20 gram varje dag.

Mat med riktigt lite kolhydrater

  • Smör – 3,5 kilo
  • Ägg – 30 ägg (ett ägg innehåller mindre än 1 gram kolhydrater)
  • Avokado – 7 avokado
  • Ost – 1,5 kilo
  • Béarnaisesås – 1 kilo
  • Kött – nästan obegränsad mängd (kött är i princip fritt från kolhydrater)
  • Fisk – nästan obegränsad mängd
  • Olivolja – obegränsad mängd
  • Kokosolja – obegränsad mängd

1 kommentar on "Vad är 20 gram Kolhydrater?"

Lämna ett svar