Sänk kolhydrat- och kaloriintaget

Det hjälper dig att snabbt bli av med bukfettet (det viscerala fettet) som är det fett som är farligast för hälsan. Du blir även av med eventuellt fett i levern. Inom några veckor ska både prediabetiker och typ 2- diabetiker kunna märka att blodsockret börjar sjunka mot normala nivåer.

Har kört LCHF (väljer bort kolhydrater) i 2,5 år nu och har gått ner 15kg. Kanske låter som en liten viktnedgång, men det var dessa kilon som var min övervikt. Resterande oömhet blir till att ordna med träning, ja, för biverkning av dieten är att min kroppens så mycket lättare och starkare. Kan bara rekommendera att du testar, vilken diet eller det som passar dig. Vad som helst är bättre än att fortsätta glufsa i sig all sorts mat som förvandlas till socker i kroppen!

LCHF

8/800-metoden
Så här gör du:
Två val. Du kan välja att bara äta riktig mat och hålla koll på kalorierna med hjälp av exempelvis en app. Eller så äter du måltidsersättningar (shaker, soppor, smoothies, bars) och siktar på att få i dig runt 600 kalorier med hjälp av dessa, plus 200 kalorier i form av stärkelsefattiga grönsaker. Testa. Du kan välja att börja med några veckor med måltidsersättningar och sedan gå över till riktig, lagad mat.

Tänk på att:

  • Drick mycket vatten och undvik helst alkohol.
  • Äta 800 kalorier om dagen under åtta veckor.
  • Äta Medelhavsmat som fisk, räkor, kyckling, kalkon, griskött, nötkött, frön, nötter, baljväxter, olivolja, ägg och grönsaker.
  • Röra på dig. Få in träning i vardagen, ta trapporna, promenera, cykla. Motion är inte bara bra för att stärka kroppen och bli mer uthållig, det hjälper även till att hålla nere blodsockret. Öka din fysiska aktivitet successivt och sikta på att promenera 10 000 steg per dag. Satsa även på att göra några enkla styrkeövningar som du startar med din första 8/800-dag.
  • Ge dig själv tid för återhämtning. Stress gör oss sugna på snabba kolhydrater och kan försämra sömnen vilket gör oss mer benägna att äta mer. Hitta ett sätt att varva ner som passar dig och se det som en viktig del av din 8/800-satsning.
  • Undvika processad mat som charkprodukter och snabba kolhydrater som finns i vitt bröd, pasta, pizza, potatis, ris, sylt, saft, godis, glass, chips, fruktyoghurt och sötade flingor.
  • Ta hjälp av www.kostbevakningen.se, www.kaloritabell.com
  • Ha alltid bra mat tills hands. En skål med råa grönsaker, ett par kokta ägg, en liten näve nötter.
  • Undvik sötade drycker och dietprodukter. Ät riktig mat! Lågkaloriprodukter innehåller oftast både tillsatser och konsistensgivare som inte är bra för kroppen. Sötade drycker triggar dessutom ofta sötsuget och gör dig i stället hungrigare.
  • Drick! Kom ihåg att mycket av hungern egentligen är törst. Ha alltid bra dryck till hands, gärna kokt och kallt grönt te, ingefära-vatten, citronvatten eller varför inte en nyttig grönsaksmix med hallon.

Medelhavskost har också visat sig vara effektivt för att minska risken för ohälsa. Tre viktiga aspekter är långsamma kolhydrater, nyttiga fetter från oljor och fet fisk samt mycket grönsaker.

Så här äter du: Inget sött. Du undviker allt socker, sötsaker, söta drycker och desserter. Ät inte sött mer än en, två gånger i veckan, helst färre.
Undvik ”vit” mat. Minimera eller undvik den stärkelserika ”vita” maten, som vitt bröd, pasta och andra mjölprodukter, potatis, vitt ris och liknande. Råris är okej, men vissa fullkornsbröd innehåller tillsatt socker. Gå i stället över till quinoa, bulgur (krossat vete), hel råg, helt korn, vildris och bovete. Baljväxter, som linser och kidneybönor, är hälsosamma och mättande. Havregryn går också bra, men skippa frukostflingor.
Rätt oljor. Använd olivolja, rapsolja eller kokosolja till matlagning.
Riktigt smör. Undvik margarin och använd i stället smör. Ost i måttliga mängder går bra.

Undvik processad mat. Bra proteinkällor är fet fisk, räkor, kyckling, kalkon, griskött, nötkött, ägg, soja, quorn, edamamebönor och hummus. Processat kött som charkprodukter bör bara ätas ett par gånger per vecka.
Grönsaker fritt. Ät massor av grönsaker i olika färger.
Var försiktig med frukt. Undvik för mycket söt frukt. Bär, äpplen eller päron går bra, men söt tropisk frukt som mango, ananas, melon och bananer innehåller massor av socker.
Se upp med öl. Ta ett glas, men inte för många. Försök att inte dricka mer än en till två enheter alkohol per dag i genomsnitt (ett litet glas vin eller ett litet glas starksprit är 1,5 enheter) och att skära ner på öl. Öl innehåller massor av kolhydrater.

Motion hjälper till att hålla nere blodsockret, kroppen blir helt enkelt mer effektiv i att ta hand om det socker du får i dig eller den mat som omvandlas till sockerarter i kroppen. Men du behöver inte tokträna!
Börja med att stå upp mer och gå mer. Sikta på att promenera 10 000 steg per dag, men öka gärna mängden stegvis. Ta trapporna.

Lämna ett svar