Dopamin påverkar hjärnans belöningssystem

Du tar en, och en till, och ännu en till. Ju mer du tar, desto svårare blir det att sluta. Oavsett om det är alkohol eller det vita pulvret, kokain eller socker är det beroendeframkallande och aktiverar hjärnans belöningssystem. När hjärnan frigör dopamin skickas signaler som utlöser ett välbefinnande i kroppen och som ger en tillfällig känsla av lycka och glädje och som du bara vill ha mer av. 

Stimulansen får oss att vilja upprepa handlingen för att få känna den sköna känslan igen. Och när hjärnan väl har lärt sig hur effekten uppnås finns det ingen väg tillbaka, exempelvis ger sockersuget sig till känna och godisbitarna blir oemotståndliga.

Att äta godis och sötsaker kanske inte är så himla farligt, men missbrukssymptom som att man mister kontrollen och känner ett behov av att vilja ha mer – precis som när en missbrukare är beroende av kokain. Det får dessutom din kropp att bli överaktiv och plufsig. 

Denna bilden kanske kan hjälpa dig om du försöker sluta äta godis och vill börja med LCHF… ?

Lämna ett svar