Husmorstips

  1. Plagg i både vitt och andra färger ska tvättas med vitt då färgerna garanterade är testade om tröjan har bra kvalité, för att inte färga av sig. Men se vad som anges i tvättrådet och använd ett tvättmedel utan blekmedel.
  2. Bakterier finns överallt och försvinner inte i 60 grader. Så det är bättre att satsa på att verkligen tvätta bort smutsen och då använda den temperatur som tvättmedlet är anpassat för. Vatten i sig innehåller ju också bakterier som kan växa till sig om man inte torkar tvätten snabbt och effektivt. Torktumling har visat sig ha betydligt bättre effekt på att ta livet av eventuella bakterier än höga tvättemperaturer.
  3. En sur handduk är inte lätt att få tillbaks i ursprungligt skick. Har ett plagg väl börjat lukta på det sättet hjälper det inte att tvätta varmare. Prova med en sköljning i utspädd ättika och citronsyra, och torka sedan i torktumlare.
  4. Gula fläckar i ärmhålan beror på att tyget är vitt och kanske även behandlat med något optiskt vitmedel. Har missfärgning uppstått pga. deodoranter som innehåller bakteriedödande kemikalier (som också har en nedbrytande effekt på det optiska färgämnet), för då går det inte att återställa plagget. Alternativt kan svett i sig ha en gulaktig ton, men försvinner vid tvätt.
  5. Man ska definitivt tvätta jeans i tvättmaskinen. Gärna med avigan ut för att undvika brytveck.
  6. Salt absorberar och suger upp rödvin och dess färgämne, så det fungerar, men det måste vara fuktigt när du häller på saltet.
  7. Sköljmedel är inte bra för miljön, den största delen hamnar i avloppet. Den del som sitter kvar på textilmaterialet ger en lite mer hydrofob effekt (och binder vatten) vilket gör att en handduk suger vatten sämre efteråt. Men som sagt, den känns ju mjukare och fylligare, fast vem bryr sig om det inte går att torka sig.
  8. En del tvättmedel är bra vid låga tvättemperaturer och andra kräver höga temperaturer för att de innehåller någon form av blekmedel som man kanske vill ha till sin vittvätt (funkar bara på bomull). Det är också bra att byta tvättmedel ibland för att få en annan miljö i tvättmaskinen som också kan ha massa bakterier i sig.
  9. Glöm inte att ställa luckan öppen för att torka upp mellan tvättarna.
  10. Tänk på att spara energi och vatten. Om plagget inte är smutsigt räcker det med att hänga ut det för att få en fräschör.

Widget not in any sidebars

Lämna ett svar