Det medicinska hotet

I en taxi på väg hem från en tjänsteresa berättade chauffören att en kund som arbetade som forskare berättade om ett av framtidens största hot, som i stort sett ingen pratar om. Visst har jag hört, men inte hur allvarligt det är och inte heller konsekvenserna…

Bakterier som orsakar sjukdom – hos både djur och människor – kan ofta bekämpas med antibiotika. Men läkemedlen fungerar inte om bakterierna blir motståndskraftiga, resistenta. Det är ett växande problem för hela världen. Detta pga. den industriella matproduktionen där i hopträngda djurbesättningar och fiskodlingar hela tiden tillsätter antibiotika i fodret för att hindra infektioner och öka djurets tillväxt, vilket leder till en kraftig resistensutveckling pga. Den kraftiga överanvändning av antibiotikum till människor via köttkonsumtionen. I Sverige är det förbjudet sen 1986 och inom EU år 2006, men i många länder i världen är det fortfarande tillåtet.

Spanien, Italien och Cypern är de länder i Europa som använder mest antibiotika för djur. Sverige, Norge och Island konsumerar minst.

Tips där hemma, förutom att du slutar köpa kött och fisk från industriell produktion med antibiotika i fodret. Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött, inklusive kyckling. Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött, inklusive kyckling. Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs. Skölj grönsaker.

Lämna ett svar